Tuesday, October 9, 2012

Minu Hispaania, 7. päev


Kell 6.45 äratus, viimaste asjade pakkimine, kerge hommikusöök ja minek. Seejärel bussisõit (kahekordse bussiga, mägede vahel, creeeeepy) Gironasse, kust lootsime leida mingi koha, kus oma suuri kotte hoiustada, et siis tänase päeva mõnusalt linna uurides veeta. Girona bussijaama lähemalt vaadeldes leidsime sildi pakihoiu teenusega, millele oli kriips peale tõmmatud. See tähendas, et päev tuleb veeta kas jõudu tehes või tühja passides. Seekord otsustasime olla tervislikud (kuidagi pidi need burkside ja pitsade söömised tasa tegema ju).

Girona on tegelikult üks väga armas linn. Väga mõnus vaheldus turistidest pungil Lloret de Marile. Kogu meie ringikõndimise ajal nägime vist ainult ühte turistiasjade poodi, samas kui Lloret de Maris oli neid sadu. Külastasime linna kõige suuremat parki ja sõime ühe hilise hommikusöögi. Seejärel suundusime kohalikke kloostrimüüre (või midagi sellist) vaatama.  Kottidega ei olnud mõnus treppidest ronida.

Girona klooster


Ei osanudki pärast suurt midagi enam peale hakata. Tahtsime süüa, aga lahti olid ainult mingid kallina tunduvad söögikohad. Lõpuks otsustasime lihtsalt lennujaama ära sõita, sest vahet pole, kus passida...
Kell 15.30 jõudsime lennujaama. Meie lend väljub kell 6:55 hommikul...

No ei ole lihtne tühja passida. Kõht on tühi, aga süüa saab siin kas hirmkalli hinna eest kohvikutest või masinatest. Loeme oma sente ja käime paarisaja meetri kaugusel hotelli ees olevatest masinatest süüa hankimas, sest seal on veidike odavam... Samal ajal käib telekatest reklaam, et pärast boarding passi on gate 14 juures McDonald’s... vähe ei igatse (veeeeel) burksi ju. Aga vot ei tea, kui kaua enne lennukile minemist võime me sealt läbi minna, sest meil on jõhkralt aega veel. Eks me varsti katsetame ja loodame, et kui läbi saame, siis on seal mingid söögikohad või asjad veel lahti ka... muidu on väga niru seis ja hakkame oma kaasaostetud maiustusi sööma.

Update nr. 1, kell 19.45: Estonian Airi lennuk jõudis natuke aega tagasi siia ja kuigi reisijate seas eesti keelt kuulda ei olnud, siis praegu just kõndis meeskond mööda ja... eestlased!!!

Update nr. 2, kell 21.37: Saime just teada, et security controllist mööda saame alles kell 4. Daaamn, tahan süüaaaa.

Update nr. 3, kell 01.15: Sain just tunnikese magada ja see ajas une suht ära. Lennujaam on magavaid noori täis, kõik on nii vaikne. Hakkame kohe aja veetmiseks läpparist Friendsi vaatama.

Update nr. 4, kell 05.45: Saime lõpuks ometi security controllist mööda ja just tehti McDonald’s ka lahti. Üks suuur Big Mac eine ja siis lennukisse!

Tähelepanekud:
  • Kohalike jaoks on 25 kraadi soojust külm ja seetõttu käivad nad ringi pikkade pükstega ja mõningatel juhtudel isegi jopedega.
  • Tubakat ei müüda supermarketites, vaid selleks on eraldi tubakapoed või suitsumasinad kohvikutes-baarides. Samuti on suits siin päris kallis, u. 4-5 eurot pakk.
  • Kohalikud peavad siestat päris pikalt ja erineval ajal, niiet poodi tasub minna umbes kell 10-13 ja seejärel umbes 17-20. Iga pood avab-sulgeb lõuna ajal veidi erineval ajal, niiet kunagi ei saa kindel olla. Me ei harjunudki eriti selle rütmiga ära. Poodide lahtiolekuaegu nad ka eriti välja panna ei armasta.
  • Poed on siin eraldi, nii et erinevate kaupade jaoks on erinevad ärid. Kaubanduskeskuseid on vähe.
  • Inimesed on sõbralikud ja vastutulelikud. Hakkama saab ka inglise keelega aga neile meeldib, kui kasutada ka lihtsamaid hispaaniakeelseid väljendeid. Suveniiride soetamisel tasub kiigata ka mustade ja asiaatide äridesse – tihti saab sama kauba kätte soodsamalt.
  • Hispaania arhitektuur on vaimustavalt lihtne, samas ilutsev ja rikkalik. Osades linnades on ka Rooma impeeriumi-aegseid ehitisi. Barcelonasse sattudes tuleks kindlasti kiigata Gaudi arhitektuuri ehitisi.
  • Hispaanlased ei alusta oma tööpäeva varakult, hommikutundidel on neil muud tegemist või lihtsalt magavad. Samuti pole neil kunagi kuhugi kiiret – kes tasa sõuab, kaugele jõuab. 
  • Supermercadodes on hinnad üldiselt soodsad. Tuleks proovida kohalikke puuvilju, saiatooteid ja alkohooseid jooke. Piimatoodetele suurt ei panustata.
  • Liiklus on Hispaanias rahulik ja pingevaba: autod annavad mootorratastele, rolleritele ja jalakäijatele teed ilma probleemita, isegi Barcelonas tipptunnil. Bussi ja rongiühendus linnasiseselt ja linnade vahel on taskukohane ja tihe. Suuremates linnades on võimalus kaardisüsteemi kasutades jalgratast kiirelt ja hõlpsalt kasutada, rattalaenutuse punkte jagub piisavalt (põhimõtteliselt võtad ühest punktist endale ratta, sõidad sellega sobivasse kohta ja jätad selle siis mõnda teise punkti – geniaalne).
  • Tasuta internet pole Hispaanias ilmselt nii levinud kui eestis, lennujaamades ja linna peal reklaamitavad tasuta WiFi levialad vajavad registreerimist ja mõnel juhul isegi pangakaardi numbri sisestamist. Infolevik koondub turisti jaoks rohkem turismiinfosse ja silmast silma suhtlusesse.
  • Kataloonlased on väga uhked oma rahvuse üle. Rõdudel lehvivad Kataloonia lipud, kõik suveniiripoed on FC Barcelona meeneid täis. Nende keel on imelik segu hispaania ja prantsuse keelest.

No comments:

Post a Comment